تغذیه تحریکی زنبور عسل در زمستان

یکی از سوالاتی که اکثر زنبورداران با آن مواجه هستند نحوه تغذیه تحریکی کلنی در زمستان می باشد. در این نوشتار سعی می شود در این زمینه راهنمایی جامعی خدمت همکاران ارایه شود.ما تغذیه تحریکی زمستانه را به چهار قسمت کیک گرده ، خمیر شیرین ، عسل و شربت شکر تقسیم بندی می نماییم.کاربردهای این موارد به ترتیب بیان می شود.

1 ) کیک گرده :
کیک گرده نقشی محرک در تخم ریزی و رشد کلنی دارد و بخشی از نیاز به پروتئین مورد نیاز زنبوران را تامین می کند.کیک گرده را می توانید همزمان با شروع تخم ریزی یا یک ماه قبل از شروع تخم ریزی درست کرده و به کلنی بدهید.ترکیب عسل،پودر شکر و گرده گل بهترین ترکیب خواهد بود.

2 ) خمیر شیرین :
کیک عسل یا خمیر شیرین برای جبران کردن کمبود عسل استفاده می شود.با وجود خمیر شیرین زنبور کمتر از ذخیره عسل استفاده می کند و کمک به تخم ریزی هم می شود.خمیر شیرین را می توانید از مخلوط پودر شکر و عسل درست کنید.به ازای هر پنج کیلو پودر شکر می توانید از یک تا دو کیلو عسل بسته به میزان رطوبتش استفاده کنید.گذاشتن خمیر شیرین محدودیت دمایی چندانی ندارد و در صورتی که دمای هوا ظرف دو تا سه هفته به بالای پانزده بیست درجه برسد مشکلی برای کلنی به وجود نمی آورد.بنابراین در اکثر نقاط کشور قابل استفاده می باشد.بسته های خمیر شیرین خود را می توانید بسته به جمعیت کلنی بین نیم کیلو تا یک کیلو تهیه کنید و در اختیار کلنی قرار دهید.در صورتی که کلنی ذخیره عسل کاملی دارد استفاده از کیک گرده کفایت می کند و نیاز به خمیر شیرین نیست.

3 ) عسل :
از عسل زمانی که کلنی شما در زمستان ذخیره غذایی اندکی دارد و دمای هوا برای شربت دادن مناسب نیست استفاده کنید.می توانید عسل کمکی را همراه با شان به زنبور بدهید یا در وسط ظهر به نسبت جمعیت ظرف چند روز عسل را روی قابها به صورت طولی بریزید تا زنبور به راحتی در حجره ها ذخیره نمایید.می توانید برای روان شدن عسل و سرعت بخشیدن به زمان عسل دادن به کلنی ها،عسل را مقداری گرم نمایید تا برای زنبوران هم سرد نباشد.از سلامت عسل مورد استفاده مطمعن باشید و در صورت نیاز از افراد مطمعن خریداری شود چرا که عسل ممکن است حاوی بیماریهای نهفته زنبوران باشد و از این طریق انتقال یابد.

4 ) شربت شکر  :
شربت شکر را زمانی که دمای هوا مناسب باشد می توانید بعد از اولین تخم ریزی استفاده نمایید.شربت دادن زیاد باعث کاهش تخم ریزی و پر شدن حجره های قابها می شود.بنابراین در شربت دادن زمستانه همیشه به این نکته دقت نمایید که در موقع مناسب و به میزان کافی به کلنی خوراک شربت بدهید.شربت دادن زمستانه نباید باعث بالا رفتن رطوبت کندو شود چرا که عامل بیماریهایی مثل نوزما را تشدید می کند،بنابراین به دمای هوا دقت شود.
در زمستان شربت را با آب گرم حل نمایید و در وسط روز موقعی که دمای هوا بالا بیست درجه و مناسب باشد استفاده نمایید.در صورت کمبود عسل می توانید چند بار شربت غلیظ دهید تا جبران گردد.هم چنین باید به مقدار مناسب شربت درست کرد و به میزانی در اختیار کندوها قرار بگیرد که زنبوران کلنی در همان روز قادر به خوردن و انتقال آن به شانها باشند.می توانید مقداری عسل نیز برای تحریک بیشتر زنبوران به استفاده از شربت به آن اضافه ک
نید.به ازای هر پانزده کیلو شکر یک کیلو عسل کفایت می کند مقدار بیشتر عسل باعث ایجاد حس غارت می شود.هم چنین دریچه پرواز کندوها را به هنگام شربت دادن کم کنید تا احتمال غارت کلنی ها کم شود.

نویسنده : رسول حافظی